Dijous, dia 7 de març de 2013, l’Associació de Veïns XALOC organitzà i coordinà a la sala parroquial, a les vuit del vespre, una xerrada-col·loqui sobre l’ús de la plaça amb el tema “COM VOLEM LA PLAÇA DEL POBLE”. Hi participaran el rector de la Parròquia representants de: Aires d’Es Pla de Marratxí, Associació de Comerciants, Associació de “Festeros”, Associació Llebeig de la Tercera Edat, Club Juvenil Es Puntet i Joves Pla-En-Marxa. Amb interès es reuniren unes setanta persones. La vetllada fou així:
· Al començament es repartí entre el públic un recull d’articles, editats des de l’any 1993 fins a l’any 2003 per l’Associació de Veïns, narrant el llarg procés reivindicatiu que la gent d’Es Pla de Na Tesa seguí fins aconseguir tenir “la plaça per a la gent i no per als cotxes”.
· El moderador de la reunió, Antoni Ramis, recordà el fet aconseguit amb deu anys de treball i la conveniència que expossassin públicament la seva veu les entitats que normalment fan ús de la Plaça.
· El rector, Antoni Pujol, digué que el conveni amb l’Ajuntament sobre l’ús de la plaça caducà feia més d’un any; tot i així la plaça és d’ús públic i ell es mostra obert a escoltar.
· El representant de la Tercera Edat, Francisco Sastre —tot recordant que la plaça és de l’Església, ja que el poble en té dues altres— afirmà que la plaça és per gaudir-la tothom; no és per a aparcament. Els agraden les actuals faroles. És competència de la Comissió de Festes fer-hi o no fer-hi les festes, però hi són adients les ballades populars.
· El representant dels Comerciants, Joan Rebassa, afegí “No a l’aparcament a la plaça; hi pot haver alguna excepció en cas de necessitat. Els “xiringuitos” donen vida; tant de bo n’hi hagi més i també s’hi puguin fer sempre les festes a la plaça.
· El representant dels balladors, Bernat Cabot, seguí: Tot i que legalment és del bisbat, la plaça sempre serà del poble, cosa ja que ve d’una llarga tradició. S’aconseguí aquesta plaça per a la gent i això mai no s’ha de rompre. Les faroles semblen, però de cementeri i manca il·luminació i també a la façana que és el símbol del poble.
· El representant dels “festeros”, Vicens Matas continuà: La plaça ha de ser com és ara i l’hem de poder aprofitar. És innegociable posar-hi cotxes. Veiem, però, més convenient fer les festes d’estiu a l’altra plaça perquè hi ha més espai i seguretat.
· El representant del club d’esplai “Es Puntet”, Mateu Mercè, explicà que ells reuneixen a la plaça fins a cents nins i nines i seria caòtic posar-hi cotxes com hi havia en altre temps. Per tant, s’oposen rotundament a aqueixa possibilitat.
· La representant de Joves Pla'n'marxa, Aina Sureda, exposà que com a grup de joves tenen interès de participar en noves iniciatives de participació ciutadana i de creixement social. Conseqüentment, en aquest aspecte cívic també reclamen una plaça per a la convivència de les persones i s’oposen a disposar-la per a aparcament.
Va seguir un interessant i llarg diàleg entre tot el públic assistent destacant aquests trets:
· Fa un temps i de manera incomprensible desaparegué el senyal de prohibició d’aparcament de vehicles i el piló de pas.
· Hi ha rumors que fins i tot alguns regidors han demanat al rector renovar l’aparcament a la plaça. Per ara, però, no hi aparquen els vehicles; sembla que hi ha sentit comú i seny.
· Manca aconseguir QUE NO SIGUI POSSIBLE APARCAR COTXES NI MOTOS A LA PLAÇA.
· Quedà una qüestió oberta: COM CAL ASSEGURAR L’ÚS DE LA PLAÇA QUE VOL EL POBLE?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada